torsdag 19 april 2012

Hur man lättast syr en rullgardin

Vet inte om någon av er tittade på bygglov igår, jag lyckades sappa in precis när hon skulle sy en hissgardin. Det såg superenkelt ut, man behövde bara lite specialband att stryka på osv.
Har aldrig sett sådana band som hon använde men tänkte ge er lite tips hur man kan sy en enkel hissgardin, vilket jag gjort till leda de senaste dagarna (7 st :))
 Här ser ni det färdiga resultatet, denna är inte fodrad utan sytt i ett enkelt tyg som jag bara fållat, sytt upp längst ner och med ett kardborreband på baksidan för att fästa upp den. Vill man blir det väldigt fint om man syr i dubbelt tyg, i det här fallet kunde man tagit det gröna som är i banden även i baksidan tex. men det går även bra med en enkel.
 Klipp till ditt tyg i fönstrets bredd + sömsmån på båda sidor. Det behöver inte vara lika långt som fönstret är högt om du inte tänkt använda dig av möjligheten att rulla ner gardinen och täcka hela fönstret på detta sätt. Här har vi nöjt oss med kanske 2/3 av fönsterhöjden.
 Klipp till korvarna som du ska använda till att knyta upp gardinen med. Dessa är ca 3 cm breda, ganska lagom tycker jag. De får inte vara för breda för då blir det svårt att knyta upp som snyggt. Alltså klipp i detta fall till band som är 8cm breda och så långa du vill ha banden x 2(det ska vara band på både fram och baksidan). Lägg räta mot räta och sy 1 cm in på tygets långsida. Vänd sedan dina band och det är i detta skede du kommer förstå ordet korv.... man kan bli galen på kuppen( i alla fall när man som i mitt fall ska vända på 14 st!!) stryk dina "korvar" och sy en söm runt om så det blir lite snyggt.
Denna gardin ska fästas med kardborreband. Man kan antingen limma fast den andra delen kardborre på stången, direkt på väggen eller på en list som man skruvar dit i fönstret. Har man en gardinstång som man vill att den ska hänga på istället syr man en kanal och hänger upp den som en vanlig gardin. Här har jag alltså vikt ner en kant, måttat in var jag ville ha banden, lagt dom över och sytt fast kardborrebandet på baksidan. Fålla dina gardiner och så är det hela klart! Det låter kanske lite krångligt men det är bara för att jag är lite virrig och ska skriva alla olika valmöjligheter. Gör ett försök för det är verkligen inte svårt och blir väldigt fint.

2 kommentarer:

  1. En bra beskrivning på rullgardin. Men om du vill slippa problem med "korvarna", kan man vika tyget på mitten(på längden).Rätsidan utåt.Stryk.Vik in sömsmånerna . Stryk och sy.Då har du rätsidan ut från början och slipper den tråkiga vändningen.

    SvaraRadera
  2. Mycket bra tillägg Kjerstin!
    Kan tycka det är svårt att få riktigt rakt men det kan det vara värt för att slippa korvarna...:)
    Åsa

    SvaraRadera