torsdag 4 februari 2016

Liten necessär

Nu när vi fått så många fina tyger från spira blev jag sugen på att sy ngt litet. Necessär får det bli. 
Klipp ut av ytter och innertyg och vlieselin. Stryk på vlieselinet på yttertyget.
Lägg dragkedjan räta mot räta på den långa delen av tyget.
Lägg sedan innertyget på dragkedjan. Sy fast.
Viker du ut det ser det ut så här nu.
Nåla dit inner och yttertyg på dragkedjan på andra sidan. Sy fast.
Nu ska sidan sys fast. Det är den del som var mitten på mönstret. Den ska läggas mot änden på dragkedjan. I båda ändar av necessären. E ena änden lägger du en hängare som beskrivs nedan.
Sy fast, först från ena sidan mot dragkedjan sedan från andra sidan mot mitten. Sy sedan fodret på samma sätt.
Vik en liten del som blir "hängare", den ska sys i den söm du just sytt.
Sen har du ett hål kvar på varje sida, nu ska dom sys ihop. Lämna ett hål sol du kan vända det hela igenom. Vänd och sy ihop för hand eller på maskin, klar!

onsdag 3 februari 2016

Babyfilt med förhinder

Visst är nästan det roligaste med ett projekt själva planeringen? Välja garn, fundera på mönster och tillvägagångssätt. I detta fall ville jag prova vårt ekologiska bomullsgarn från debbiebliss och så hade jag sett ett gulligt mönster på ravelry på en filt. Sagt och gjort, till att välja färg. Eftersom jag var ensam i butiken fick jag beslutsångest och la ut en förfrågan på flera sidor på Facebook. Folk är ju fantastiska i att engagera sig så jag fick många svar och åsikter och tillslut kom jag fram till dessa.
Nu till att förstå mönstret! Jag är ganska ny på att sticka på engelska vilket detta mönster är på men det kändes inte som att det skulle bli så svårt. Dessvärre missuppfattade jag slutet på varje varv(eftersom alla varv är lika) och stickade mitt upp på andra färgen innan jag insåg att här ligger en maska begraven... Bara att repa upp. Och sticka igen, som jag trodde det skulle vara, men icke, fel igen, repa upp. Nu bad jag än en gång om hjälp på fejan och fick även denna gång hjälp. Tredje gången gillt! Och nu har det gått bra. Fint om jag får säga det själv ;)
Ett par färgfält till så är det klart. Får se om det kanske blir en present så småningom... Den får ligga till beskådan i butiken ett tag först.