torsdag 25 september 2014

Presentpåsar

Tänk vad livet går oväntade vägar ibland. Satt och pratade med goa mamma Rossi häromdagen. Denna trevliga, upplysta kvinna tipsade mig om en blogg, www.bag-all.com , gå in och titta, den är jättefin!. Jennifer Janch skriver där om sin idé, att sälja tygpåsar för att ha sina presenter i. Tänk så bra, att inte slänga en massa presentpapper utan ta tillvara på jordens resurser. Man slår alltså in sin present i en påse av tyg. Denna påse kan sen återanvändas igen och igen, en present med presenten alltså. Detta triggade igång min fantasi och funderingar kring återbruk...våra spillbitar tyg som blir när vi syr...att ha fina presentpåsar i butiken... Det är klart det vore perfekt att sy påsar av våra småbitar.
Här ett första test.
Det kändes som att detta kunde jag inte bara sno rakt av , det var ju inte min idé så jag mailade Jennifer och fick ett ytterst trevligt svar att jag gärna fick sy! Kul med människor som sprider sin positiva energi och sina idéer. Alltså satte jag igång att göra några prov som ni ser här ovan. Varmt välkomna in och köp,  eller sy egna. Och vill ni det kommer en beskrivning här.
Klipp till två lagom stora bitar och sy ihop dom räta mot räta.
Lämna öppet i överkant och kasta den kanten(sy sicksack). 
Nu till botten. Lägg sidsömmen mot bottensömmen och sy en söm rakt över, där nålen sitter. Gör likadant på andra hörnet.
Beroende på hur långt in du syr sömmen ändras storleken på botten.
Vik ner överkanten och sy en kanal.
När kanalen är klar ska bara ett band i. Jag har bara gjort ett hål med sprätten mitt fram mitt i kanalen och trär i ett band att knyta med. Klart!

måndag 1 september 2014

Höstsjal

Har lovat att visa så pedagogiskt jag kan ett sätt att sy en mysig sjal. 
Börja med att klippa 50 cm trikå i önskat mönster.

Vik din bit på mitten på längden och sy ihop nästan hela vägen, stanna ca 10 cm innan änden.
Vräng den rätt, rätt sida utåt helt enkelt. Nu till det som är lite svårt att beskriva med ord... Ändarna ska föras mot varandra och nålas ihop med rätsidorna mot varandra.
Sy ihop härligheten.
Nu är bara ett litet hål kvar att sy ihop från rätsidan. Sen är det klart!
Tjusigt va?  I detta fall tog jag inte riktigt hela längden på tyget utan klippte bort ca 30-40cm på längden. Det behövs alltså ca 1m lång och 50cm bred bit. Lycka till!