torsdag 22 maj 2014

Att klippa o fålla en rund duk

Har man ett runt bord är det tämligen trevligt med en rund duk. Här kommer en enkel beskrivning på hur du syr en bandkantad  dylik på enklaste väg.
Börja med att klippa till din cirkel. Du tar ditt tyg, viker det på mitten, och på mitten igen. Nu har du centrum av duken i spetsen på din vikning. Mät härifrån hälften av vad din duk ska vara färdig. Ska den vara 140cm i diameter ska du nu mäta 70 cm.
Välj en passande snedslå, vik ut den och lägg kant i kant på baksidan av tyget. Sy runt om.
Vik över bandet mot framsidan, sy fast igen.
Klart! Inte så svårt va? Lycka till.

torsdag 15 maj 2014

Spetskantad filt

Har fått en beställning på en filt. I detta fall skulle den vara lite extra "söt" och kunden hade själv detta förslag, att sätta en spets i kanten. Enklaste sättet att göra en filt är ju annars att lägga tygerna baksida mot baksida och sy en söm på overlocken runt men det gick inte här. Istället fick jag lägga spetsen på ett av tygerna och sy fast med overlocken(funkar nog lika bra med zickzack).
Ser ut så här klart.
Lägg nu tygerna på varandra med den påsydda spetsen emellan. Jag sydde på overlocken igen men annars klipper du bara så tygerna passar ihop och syr zick zack över kanten istället. Spara ett hål så du kan vända hela kalaset.
Då har du en fin spetskant på din filt. Jag nålade runt om och vek inte kanterna där jag hade öppningen, sydde en vanlig raksöm ganska nära kanten.
KLART!
Gulligt så det förslår.

torsdag 8 maj 2014

Laga byxor

Med våren kommer värme, blommor och hål på knäna, i alla fall har mina barn en fantastisk förmåga att slå hål på byxorna. Detta är äldste sonens favoritbyxor så dom bara MÅSTE lagas.
Börja med att stryka på stretchfleceline på baksidan av hålet. Går självfallet bra med annan variant av fleceline också men detta är tunt och följsamt vilket gör att det inte känns så mycket på insidan.
Sprätta sedan upp sömmen på ena sidan av byxbenet för att lättare komma åt.
Nu till det nästan viktigaste, att välja färg på tråd, så lik byxan som det bara går. Sy nu raksöm fram och tillbaka i tygets "fiberriktning" över hålet och lite före och efter.
Sy ihop sidsömmen som du sprättade upp. Klart! Hoppas på en stor kram när dessa levereras ikväll...