onsdag 30 oktober 2013

Ny kudd idé

Alltid kul med lite nya, annorlunda kuddar. Satt och surfade på Pinterest och fick denna trevliga idé av någon från andra sidan jordklotet. Renmönster...
Lyckades mer eller mindre bra med att rita en siluett av en ren(många har gissat på älg, kan inte förstå vad dom menar). Klippte ut den i papper, la på mitt "övertyg", alltså det jag tänkt använda till översida på kudde. Klippte ut mönstret i det tyget.
Lade ett annat tyg under, i mitt fall ett rödmönstrat.
Nålade fast "övertyget" på "undertyget". Ställde in maskinen på tät zicksack och sydde runt hela konturen.
Nu till själva kuddsömnaden. Lägg dragkedjan kant i kant med nederkanten på kudden, först ena sidan och sedan den andra.
När du sytt fast dragkedjan räta mot räta, vik dragkedjan mot baksidan och sy en söm nära dragkedjan från rätsidan.
Lägg framsidan och baksida av kuddtyget räta mot räta och sy en söm runt om, börja och sluta vid dragkedjan så syr du liksom fast den i kanterna också.
Vänd och du har en tjusig renkudde! Tänker mig att det vore väldigt snyggt att ha fuskskinn, ull eller filt som yttertyg också och då kunde man ju bara sy en söm för hand runt mönstret, langettstygn tex. Lycka till!

tisdag 29 oktober 2013

Fleectröja

Lilleman(som inte är så liten utan en st134) behöver en ny fleectröja och som pris för alla tråkiga saker jag fått gjorda idag fick jag ta och sy en. Här en liten beskrivning för er som önskar.
Rita av mönster, jag använde mig av ett från tidningen Ottobre.
Klipp ut alla delar, tröjan i fleece, muddar och kanter i muddväv.
Börja med att kanta ficköppningar om det är sådana på mönstret, eller om du vill ha det helt enkelt. Lägg muddvävsremsan med rätan mot rätan med tyget, sträck lite lätt och sy fast.


Vänd remsan mot baksidan, nåla. Sy en täcksöm, jag valde en "kråkspark" på min vanliga maskin.
Så här blev kantningen av fickan.
Lägg fickdelen bakom framstycket, nåla där du tycker det blir bra att sy. Sy fast fickan.
Sy fast mudden på ärmen.

Sy axelsömmarna.

Sy fast ärmen.
Sy en söm från mudden längst ned på ärmen, hela ärmen och enda ner till nederkant på tröjan.
Sy ihop luvan i bakkant. Kanta den med mudd, som du gjorde på fickan.
Vik in muddarna vid händerna bok baksidan och sy fast.
Sy fast luvan och vik upp en fåll längst ned och sy fast.
Lägg dragkedjan räta mot räta, sy fast, vik bak och sy fast med en söm från framsidan.
Klart! Ingen snygg bild men det kanske kan komma när gossen provar.
 Lycka till!

lördag 26 oktober 2013

Grytlappar

Nya grytlappar kan man ju tycka att man kunde kosta på sig lite oftare. De har liksom en tendens att bli äckliga ganska fort, man doppar dom i gratängen när den ska in i ugnen, man spiller lite sås på ett hörn osv. Och så har fläckarna en tendens att inte riktigt gå bort när man tvättar dom. Här en lite trevlig variant.
Jag klippte till en modell som var lätt äggformad kanske man kan säga, i papper.
Klipp ut din form i tygx2 och en gång i fyllning, här har jag valt n stoppning som heter Termoloft och som ska skydda mot värme, vanlig vadd har en tendens att inte riktigt räcka tycker jag men har läst om olika varianter, gamla frotté handdukar tex.
Lägg tygbitarna mot varandra aviga mot aviga med fodret emellan. Nåla(tätare än vad jag gjort på bilden, det blev inget bra när man nålade så glest :) ) Sy en söm runt om för att hålla allt på plats.
Ta en snedslå och vik ut ena sidan, lägg räta mot räta längs kanten. Sy fast.
Vik tillbaka bandet över kanten och sy fast. Vik in bandet på slutet så blir det en fin finish.
Märk ut var du vill ha upphängning. Gör ett litet hål och sätt i en öljett. Slå ihop den enligt beskrivning på paketet.
Trä i ett band. Klart!
Lycka till!

fredag 25 oktober 2013

Mera kuddar

Det finns så mycket roliga idéer för att göra kuddar. Nu ska det bli present till en klasskompis till äldste sonen. Hans namn börjar på E och vi hoppas detta kommer gå hem. Beroende på hur kinkig du är, skriv ut en bokstav, eller fristyla som jag....
Klipp en bit i det tyg du vill att själva kudden ska vara i, i mitt fall päls i storlek 42x82cm.
Fäst sedan din bokstav på ett annat tyg, ex fleec. Klipp ut.
Fäst bokstaven på yttertyget.
Sy fast.... Jag valde en vanlig raksöm men det går ju att kasta över kanten eller använda en dekorsöm om man vill.
Klipp till en dragkedja lika lång som nederdelen på kudden(om du som jag har dragkedja på metervara annars tar du en som är lika lång som kudden). Lägg dragkedjan räta mot räta med tyget och sy fast. Vik kuddtyget på mitten och sy fast dragkedjan även mot den andra kanten.
Nu sitter kudden ihop längsta ned med dragkedjan men är öppen på båda kanterna, detta ska vi göra något åt genom att sy en söm på varje sida uppifrån och ner över dragkedjan.
VÄND, KLART!

Tveklöst den enklaste kudden

Denna kudde syddes på 5 minuter när jag väl klippt tyget.
Jag har valt en avlång modell. Klippte 35 cm bred bit och hela tygets längd. Lägg tyget med rätan mot dig. Vik in den ena änden 50 cm mot mitten, så avigan kommer mot dig alltså. Ta den andra änden och lägg över det första viken så att hela kudden mäter ca 60cm eller så lång du vill ha den. Nu har du två öppna sidor på kudden som du får nåla och sy en söm på varje sida. VÄND den hela och nu är du klar!
Det gäller att stadkanten är relativt snygg för den kommer synas på baksidan, på detta tyg var den ena sidan snygg och den andra mindre snygg så då valde jag att vika in den snygga sidan först, den är den som syns.
Lycka till!

måndag 14 oktober 2013

Ullkofta

Har gått och tänkt länge att jag ville sy mig en kappa men det har liksom tagit emot. Det är ett så stort projekt, så när det häromdagen kom in en alldeles underbar ullblandning bestämde jag mig för att prova ett mönster på kofta från en Ottobre, nr5 2012. Här en bild på mönstret(tyvärr har jag inte lärt mig vända på bilder än...)
Om ni tittar i överkant på mönsterbeskrivningen i tidningen står det var mönstret är och vilka linjer ni ska följa. I detta fall på ark C och svart linjer. Lägg ut mönsterpapper eller liknande tunt papper över mönsterarket och rita av linjerna i din storlek.
 
Klipp sedan ut mönsterdelarna du ritat ut, var noga med att få med alla markeringar av olika slag. Lägg ut på tyget, se till att de pilar som finns på mönstret ligger längs med tyget(i trådriktning alltså). Jag brukar trixa och fixa för att det ska gå åt så lite som möjligt med tyg, i detta fall blev det 1,5 m istället för 1,75 som det stod i mönstret, kan tyckas snålt men är det lite dyrare tyg finns det ju ingen anledning att slänga 25cm.
Klipp nu ut alla delar med sömsmån runt alla kanter om det inte står något annat i mönstret. Hur mycket du ska lägga till beror på hur nära kanten du brukar sy. Håller du dig 1cm från kanten ska du lägga till 1cm osv.
Det kan också vara idé att kolla hur mönstret passar på dig. I det här fallet blev ärmarna liiiite korta på mig och det hade ju varit smart att kolla innan jag klippte ut i tyget....
Börja med att vika ner kanterna på fickorna och sy en söm.
Lägg sedan ärmen mot framstycket och sy fast, vidare baksidan av ärmen mot bakstycket, likadan´t med nästa ärm.
Tillslut ser det ut så här.
Eftersom det ska vara knappar i framkant ska man stryka på fliceline på framkanterna(det via på bilden), för att stärka upp, kanske hade varit finare med svart men nu var det vitt som fanns till hands så det fick bli vitt(kommer inte synas när man viker in kanten i och för sig). Nu till en lite snitsig grej. Vik in framkanten så den ligger räta mot räta. Sy en söm längst ned, utmed nedre kanten alltså och så långt som du vikt in.
Sedan kan du vika tillbaka framkanten så den kommen mot baksidan och då blir det ett fint veck mot nederkanten. vik sedan upp nederkanten också och sy en söm runt hela.

Sy ihop luvan, räta mot räta, vik in framkanten mot avigsidan och sy fast kanten med en täcksöm(typ sicksack eller liknande som kastar lite runt kanten)

Lägg luvan mot halskanten på tröjan, räta mot räta, sy fast.
Här har dom gjort en annan snygg grej, nämligen ett sidanband över den söm du just sydde fast luvan i tröjan med. Ta ett band av något slag(jag tyckte det kunde vara lite snyggt med ett band i avvikande färg). Sy fast det i sömsmånen på sömmen. Klipp sedan bort så mycket det går av sömsmånen och vik ner bandet över sömmen, sy en söm till på bandet i andra kanten. Klart och snyggt!
Som jag sa blev ärmarna lite korta på mig. Då kom jag på att jag kunde sätta på ett sidenband även i nerkant på ärmarna. Lägg det mot rätsidan och sy så nära kanten det går.
Vik in ärmens kant och sy fast i bandet. Detta gör att du kan vika in lite mindre av tyget och så blir det lite snajdigt också...

Dags att vika in framkanten och sy fast.

I mönstret i tidningen står det att man ska sy fast fickorna i början. Detta är ju lättare med tanke på att man då inte har koftan ihopsatt och det inte är så stort tygstycke som ska in i symaskinen men jag tycker det är svårt att veta var man vill ha fickorna innan man sytt ihop härligheten så jag tar det på slutet i alla fall. Prova alltså tröjan och sätt fickorna där du tycker dom ska vara. Sy fast men en söm runt om utan att vika in, blir snyggt i alla fall.
Nu kommer vi till knapphål och knappar, samma sak här. Prova och nåla där du vill ha knapparna och sy knapphål på lämpligt ställe, på maskin eller för hand.

Har inte lyckats få hjälp att fota koftan på så bild på den kommer så småningom...