måndag 29 april 2013

Sadelskydd till folket

Kan inte komma på många andra saker jag sytt som jag är så glad för som mitt sadelskydd. Som jag säkert sagt tidigare har jag värmande päls på ena sidan på mitt så det även är varmt på vintern men just nu känns ju inte det så aktuellt så jag kommer här visa en variant med bara vaxduk.

Börja med att rita av just din sadel, det är inte så kinkigt utan lägg på ett papper och rita runt kanterna. När du nu har en mall klipper du ut den och sedan vaxduken i samma form. Vidare behöver du en kant på ca 10x60cm och ett kantband.
Ta din kantbit och börja sy fast den räta mot räta mot sitsbiten. När du kommit nästan runt ser du lite lättare hur mycket kantbit du behöver så nu kan du klippa den exakt lagom lång och så ihop den. Sy tillsist fast det sista mot sitsen.
För lite extra finess har vi valt att på baksidan sätta fast ett kantband, bara för snygghet(kanske lite slitstyrka också). Detta sätter man alltså över den söm man nyss sytt.
Nu ska du vika in nederkanten av kantbiten. Vik in den ca 2cm och sy fast den men spara en liten öppning längst bak där du kan trä in en resår så skyddet sitter kvar på sadeln.
Nu hade jag visst inte ngn bild på en färdig sits men det har jag ju visat tidigare så ni kanske klarar er?
Lycka till och kom med frågor om det behövs....
 

tisdag 16 april 2013

Barntyger på rea!

April ut kan ni komma och fynda Mairos barntyger. De har tidigare kostat 275kr/m NU 165kr/m .



torsdag 4 april 2013

Förkläde

Nu ska här jagas fram vår! Förkläde med marint tema. Jag hade inget mönster idag utan klippte lite på fri hand men annars är det bästa att rita av ett förkläde man redan har.
Vik in kanterna runt hela förklädet först en gång, stryk, sedan en gång till och stryk. Sy en söm runt hela.
Klipp till 3 stroppar som är 4,5cm breda och 80cm långa. Vik in 1cm på varje långsida och stryk, vik på mitten stryk igen.

Sy en söm på båda långsidor på "stropparna". Klipp av en bit på 15cm, här har jag vikt den på mitten och trätt på två metallrektanglar som man kan använda som reglage av nackbandet. Nåla fast det på vänster sida av bröstlappen och sy dit. Sätt fast lagom lång del av "stroppen" på andra sidan av bröstlappen. Man kan också mäta direkt hur lång "stropp" man behöver bakom nacken och sy fast den på båda sidor, men på detta sätt kan man ändra beroende på vem som ska använda förklädet.
Sy fast de andra "stropparna" i sidorna.

KLART!