måndag 26 november 2012

Fina unika julkort

 Vi har förmånen att få sälja kort som målats av JoAnna. Till "vardags" har vi dopkort, födelsekort och krya på dig kort, nu kommer självfallet julkorten.
 Här ett lite större kort som man när man läst hälsningen på kan klippa ut och bygga till ett pepparkakshus.
 Och detta blir stallet där Jesus föddes.
Mera stämning med mullvaden. Kom och titta lite närmare, vi kommer ha med dom på marknaden i helgen.
Titta gärna in på JoAnnas egen sida också
www.joannasfransson.se

Barnförkläde till julklapp?

  Förkläden kan man aldrig få för många av. Oftast är de lite kladdiga och då är det inte fel att ha ett nytt att plocka fram medan man tvättar det andra. Och gör man som i det här fallet ett till ett barn växer dom ur det med jämna mellanrum så då är det bra att ha ett grundmönster som man bara kan förstora lite till nästa storlek.
Jag har klippt en rektangel av en mysig vaxduk. Antingen viker man bara in de översta hörnen och klipper av eller som i mitt fall klipper av lite runt så det passar bra under de små armarna.
 Man kan kanta hela förklädet med kantband runt om men jag har här valt att vika in kanterna nertill och på sidorna och bara kanta runt "armarna" och upptill. Välj ett bommulskantband som är invikt redan. Lägg det mot baksidan på tyget, vik ut en av kanterna på bandet, lägg kant i kant och sy fast. Vik sedan över mot rätsidan på tyget och sy fast igen.
 När du syr fast banden som ska vara under "armarna" lämnar du en bit hängande i varje kant för att ha och knyta med. Jag har även valt att göra en ficka, mest för utseendets skull. Kanta även den i överkant , vik in kanterna på fickan, nåla fast mitt på förklädet och sy fast.
Klart! Baka på bara... Dessa gör jag till julmarknaden i värmekyrkan till helgen, både i detta utförande och i lite andra tyger. Så har man inte tid att göra eget just nu går det bra att komma dit och köpa :)

torsdag 22 november 2012

Säkraste ljuskronan


 
Klipp till en tarm av något grönt tyg. Här har jag lyckats hitta ett med lingonris och det passade ju extra bra, men det funkar med ett vanligt grönt tyg också. Sy ihop på långsidan. Vände tarmen. Klipp även till ett vitt tyg i lagom stora bitar till ljus. Sy ihop på långsida och en kortsida. Vänd. Gör förslagsvis 5 st. Stoppa ljus och själva kronan. Här visar jag hur jag sedan satt fast ljusen på kronan. Vik in ändarna och nåla dit helt enkelt. Sy sedan för hand dit på lagom avstånd från varandra.




Klipp även till bitar i gult tyg till lågor. Sy lite lågliknande och vänd även dessa. Stoppa och sy fast längst upp på varje ljus.
När alla ljus är på plats sticker du in lite resår i varje öppen ände på "kransen". Passa även på att vira lite rött sidenband runt det hela och sy ihop ändarna. Klart! Säkraste kronan i stada...